Skip to main content

20 July 2023 - News

DEPREMDEN ETKİLENEN ÇOCUKLAR VE AİLELERİNE SU, SANİTASYON VE HİJYEN HİZMETLERİNİN SAĞLANMASI

Soldan sağa, Nesibe*, en küçük oğlu Ali* ve küçük kızı Lina* 6 Haziran 2023 tarihinde Adıyaman'ın kırsal bir köyündeki çadırlarının önünde. Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle sağlanan hijyen kitlerini teslim alıyor. Ayşe Nur Gençalp/Save the Children Türkiye.

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyindeki Kahramanmaraş ilinde 7.6 ve 7.7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Yıkıcı depremler sadece Türkiye'de 50.000'den fazla insanın hayatını kaybetmesine, 117.000'den fazla insanın yaralanmasına yol açtı. Felaket nedeniyle yerinden edilmiş 2,7 milyon insanın büyük bir bölümü hala çadırlar da dahil olmak üzere geçici yerleşim yerlerinde yaşıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yönetilen kampların dışındaki kırsal alanda ve çadır alanlarında yaşayan topluluklar, su, barınma, gıda, temel mutfak gereçleri, hijyen tesislerine erişimdeki sorunlar nedeniyle özellikle savunmasız durumdayken, birçok çocuk hala eğitim ve öğrenim tesislerinin temel hizmetlerine erişemiyor.

Yaz aylarında sıcaklıkların yükselmesi, insanların çadırlarda ve yerleşim yerlerinde karşı karşıya kaldığı sağlıksız koşullar nedeniyle su kaynaklı hastalık riskinin artması bekleniyor. Nesibe'nin* kızı Lina*, “Hijyen ürünlerine ulaşmakta sorun yaşıyoruz ve bu ürünler sadece Adıyaman şehir merkezinde mevcut” diyerek kırsal köylerde yaşayanların bu ürünlere olan hayati ihtiyacını vurguladı.

Save the Children, Pikolo Derneği ortaklığında, Avrupa Birliği tarafından sağlanan finansal destek ile, 1 Mart 2023 tarihinden bu yana su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri sağlıyor. 2023 Ağustos ayı sonuna kadar devam edecek olan bu projede, 18.600 kişiye temel su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinin sağlanması hedefleniyor.

Şampuan, ıslak mendil, temizlik ürünleri, sabun, hijyenik ped gibi ihtiyaçları içeren kitler, beş kişilik bir ailenin iki aylık hijyen ihtiyacını karşılıyor. Adıyaman'ın kırsal bir köyünde depremde yıkılan evinin yanındaki çadırda yaşayan Derya*, kitleri teslim aldıktan sonra "Çamaşır makinelerimizi kullanamıyoruz, çevremizi temizleyemiyoruz ve temel hijyen ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Ama sağlanan destek sayesinde artık bunları yapabiliyoruz” dedi.

Derya* Adıyaman'ın küçük bir köyünde depremde yıkılan evinin yanındaki çadırında.  Derya, Avrupa Birliği'nin finansal desteğiyle hijyen malzemelerine ulaştı. 6 Haziran 2023. Ayşe Nur Gençalp/Save the Children Türkiye.

Ayrıca Save the Children Türkiye, doğrudan ve dolaylı olarak yürüttüğü faaliyetler kapsamında Adıyaman ve Hatay illerinde 30 su deposu, 8 tuvalet ve duş kurdu, 3,755 hijyen kiti dağıttı.

Save the Children Türkiye Hakkında: Save the Children 2013 yılından bu yana Türkiye'de çalışmaktadır. Depremlerden önce Save the Children, İstanbul ve Hatay'daki ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelerine korunma, eğitim ve geçim kaynakları hizmetleri sağlıyordu. Depremlerin nedeniyle bu faaliyetler Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman'ı da kapsayacak şekilde genişletildi. Operasyonlarımız aracılığıyla bugüne kadar 199.000'den fazla çocuğa ve ailesine gıda, giysi, barınma, hijyen, sanitasyon ve eğitim kitleri gibi temel malzemeler sağlayarak; tuvaletler, yıkama tesisleri ve su depoları kurarak; okulları rehabilite ederek ve geçici öğrenim tesisleri inşa ederek ve zihin sağlığı ve psikososyal destek sağlayarak ulaştık.