Skip to main content

11 September 2023 - News

YENİ OKUL YILINDA, TÜRKİYE’DE DEPREMDEN ETKİLENEN HANELERİN YAKLAŞIK %30'UNDA ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN GERİ KALIYOR

İSTANBUL, 11 Eylül 2023 – Save the Children, Şubat ayındaki felaketten yedi ay sonra okulların yeni eğitim öğretim yılı için açılmasıyla birlikte, Türkiye genelinde depremden etkilenen her on haneden yaklaşık üçünün eğitime erişimlerinin olmadığını1 bildirdi.

6 Şubat'taki yıkıcı depremin ardından ilk akademik okul yılı başlarken, BM verileri eğitime erişimin büyük bir engel olmaya devam ettiğini ve etkilenen hanelerin %27'sinde çocukların eğitimden mahrum kaldığını gösteriyor.

Türkiye vatandaşlarının %21’i çocuklarının okula gitmediğini belirtirken %20’si ise bunun en büyük nedenini maddi sıkıntılara bağladı.

Çocuklarını okula gönderen ailelerin üçte biri, çocukları okula gitse bile maddi zorluklar yaşadıklarını belirtti.

Deprem, Türkiye'de 350.000'i mülteci ve göçmen çocuk olmak üzere yaklaşık 4 milyon çocuğun (yaklaşık 6 çocuktan 1'inin) eğitimini aksattı2.

Türkiye'de 1.842 eğitim tesisi tamamen yıkıldı, 637 eğitim tesisi ise hasar gördü3. 7.8 büyüklüğündeki deprem Türkiye ve Suriye'de 56.000'den fazla insanın ölümüne yol açtı ve muhtemelen on yılın en ölümcül depremlerinden biri oldu.  Çoğu çocuk olmak üzere yaklaşık 138.000 kişi de yaralandı.

Bazı bölgelerde, çocukların depremden sonraki ilk aylarda kaçırdıkları önemli eğitimleri telafi etmelerine yardımcı olmak amacıyla yaz okulu programları başlatıldı, ancak eksiklikler hala devam ediyor.

Hatay, Antakya'dan 15 yaşındaki Dilek* şunları söyledi:

“Deprem nedeniyle okula ara vermek zorunda kaldık. Sihirli bir değneğim olsaydı, bu hayatı tamamen yenilemek isterdim, kötü olayların olmadığı, okula gittiğim bir düzende.”

Save the Children, mevcut ve yeni ortaklarıyla ulusal müdahaleyi desteklemek için Türkiye'nin depremden en fazla etkilenen illerinden bazılarında çocukları ve ailelerini destekliyor. Şu ana kadar 170.000'i çocuk olmak üzere yaklaşık 330.000 kişiye ulaştık.

Depremden etkilenen bölgelerde yeni öğretim yılına hazırlık olarak Save the Children, öğrenciler ve öğretmenler için öğrenim malzemeleri dağıtıyor, okulları rehabilite ediyor ve çocuklara ruh sağlığı desteği sağlıyor.

*İsim değiştirilmiştir.

[1] Türkiye Protection Sector Needs Assessment Round 7, Temmuz 2023

[2] Humanitarian Transition Overview: Türkiye Earthquake Response, Ağustos 2023

[3] Türkiye Recovery and Reconstruction Assessment, Mart 2023

 

Daha fazla bilgi için;

Soraya Ali: Soraya.ali@savethechildren.org

Çalışma saatleri dışındaki medya iletişim: media@savethechildren.org.uk / +44(0)7831 650409

Twitter @Save_GlobalNews , @SaveChildrenTR