Skip to main content

12 June 2023 - News

Save the Children Türkiye, Mastercard işbirliği ile 'Umut Sahaları' projesini hayata geçiriyor

‘Umut Sahaları’ Projesini Duyurmak için Yapılan Basın Toplantısına Hatay Bölgesinden Gelen 16 Çocuk ve Ailelerini, 9 Haziran 2023, Ayşe Nur Gençalp/Save the Children Türkiye.

Fotoğraf: Ayşe Nur Gençalp / Save the Children Türkiye

Save the Children Türkiye , Mastercard ve UEFA Vakfı işbirliğiyle başlatılan'Umut Sahaları' projesini, hayata geçirmekten mutluluk duyar. Sene sonuna dek, depremden en ağır etkilenen illerimizden Hatay, Gaziantep ve Adıyaman'da üç futbol sahasının rehabilitasyonu ve inşası gerçekleştirilecek. Bu sahalar geçici yerleşim yerlerine ve ailelere özel etkinliklerin yapıldığı alanların yakınına inşa edilecek.

Save the Children Türkiye olarak, uzman çocuk psikologlarından oluşan ekibimizle, bu yıkıcı deneyimden sonra çocukların iyileşme süreçlerini desteklemek amacıyla, psikolojik ve fiziksel iyilik hallerini arttırmanın yanı sıra onlara topluluk duygusu kazandırmayı hedefleyen özel etkinlikler tasarladık.

Travma yaşamış bir çocuğun iyileşme sürecindeki en önemli unsurlar rutin ve normallik duygusudur. Deprem bunları onlardan mahrum bıraktı. Onlar için tanıdık olan her şeyi kaybettiler.

Türkiye'nin 11 ilinde çocukların ve ailelerinin evlerini ve yaşamlarını yerle bir eden depremlerin üzerinden dört aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, 2,5 milyonu çocuk olmak üzere 9,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Depremden en çok etkilenen illerin bazılarında çocuklar hayatlarını yeniden bir araya getirmeye çalışıyor; bazıları hâlâ çadırlarda yaşıyor ve okula gidemiyor.

Save the Children, 100 yılı aşkın bir süre önce kurulmuş ve şu anda 120 ülkede faaliyet gösteren, her çocuğun sağlıklı ve güvenli bir şekilde büyümesini, eğitime erişimini, oyun oynamasını ve geleceğe umutla, neşeyle bakmasını sağlamak için çalışan uluslararası bir STK'dır.

Türkiye'de 2013 yılından bu yana çocuklara eğitim ve psikososyal destek faaliyetleri ve ailelerine yönelik geçim kaynaklarına erişim çalışmaları düzenliyoruz  Depremden öncesi dönemde İstanbul ve Hatay'da merkezli yürütülen çalışmalarımız Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde depremden etkilenen toplulukları destekleyecek şekilde genişletiliyor.

Müdahale faaliyetlerimiz, geçtiğimiz yüzyıl boyunca modern dünyanın en kötü krizlerinden bazılarında çalışarak edindiğimiz uzmanlıktan yararlanılarak hazırlanmıştır. Uzmanlığımız daha önce bu bölgede çalışmış olmanın getirdiği deneyimin yanı sıra Nepal ve Haiti gibi ülkelerde meydana gelen diğer yıkıcı depremlerde yapılan çalışmalara dayanmaktadır.

Save the Children Türkiye olarak depremden etkilenen topluluklara, afetin ilk günlerinden bu yana gıda, giyim, eğitim, barınma ve hijyen kitleri gibi temel ihtiyaç malzemeleri sağlayarak, okulları rehabilite ederek, tuvaletler ve yıkama tesisleri inşa ederek destek veriyoruz, fakat en önemlisi, dayanıklılıklarını arttırmak ve hayatlarına normallik hissi kazandırmak için psikososyal destek sağlıyoruz.

Futbol, çocukların arasında iletişimi güçlendiren ve dayanışma oluşturan bir spordur. Kuralları olan bir oyundur. Depremden etkilenen tüm çocukların bildiği ve farklı yaş gruplarından çocukları bir araya getiren bir spordur. Bu nedenle futbol, çocukların hayatlarında rutin oluşturmak ve topluluk duygularını geri getirmek için harika bir araçtır.

Son olarak, futbolun önemini konuşurken, Hatay'ın ulaşılması en zor bölgelerinde ve kırsal köylerinde, Save the Children Türkiye Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek takımında çalışan meslektaşımınız bir hikayesini aktarıyoruz:

‘Geçenlerde adı Ali* olan 15 yaşlarında genç bir çocukla konuşuyordum. Ali deprem sırasında babasını kaybetmiş ve depremin ilk günlerde çadırından bile çıkmak istemediğini söyledi. Depremden önce pek çok akranıyla birlikte düzenli olarak futbol oynuyormuş. Deprem büyük kayıplara yol açtığı için futbol topunu da kaybetmiş. Ancak köy imamı kullanabilecekleri bir top bulmaları konusunda onlara destek olmuş.

Yaşıtlarının çoğunun yerinden edilmesiyle Ali'nin artık futbol oynayabileceği sadece dört kişilik bir arkadaş grubu var. Çocukların oynayabileceği tek güvenli alan olan köy futbol sahasında düzenli olarak ikiye karşı iki futbol maçı yapıyorlar.

Save the Children'ın sağladığı psikososyal destek seansları sırasında Ali'ye ne tür etkinliklere katılmak istediği soruduğumda, Ali 'Sirk ya da palyaço gösterileriyle değil, futbolla ilgileniyoruz. Futbol depremi unutmamı sağlıyor ve içimdeki acıyı hafifletiyor. Topa vurmak kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor. Arkadaşlarımla futbol oynadığımda ve kazandığımızda yeniden mutlu oluyorum' dedi.

Mastercard ile 'Umut Sahaları' için başlattığımız ortaklık sayesinde, Ali gibi pek çok çocuğun hayatlarına neşe ve umudu geri getirerek iyileşme süreçlerini destekleyecek güvenli alanlar oluşturmayı amaçlıyoruz.